NYÍRTÁVHŐ: 46 kilométeren érkezik a meleg
2024. 01. 16.

Sikeres gazdasági évet zárt, pozitív mérleggel a NYÍRTÁVHŐ. Köszönhető ez annak, hogy működik a támogatási rendszer, illetve igyekeztek költségcsökkentő módon működni, ahol arra lehetőség volt. A tavalyi fűtési idény elszámolásakor 90 millió forintnál is nagyobb összeget fizettek vissza a fogyasztóknak.

 

Rendkívüli év volt a 2023-as – fogalmazott a NYÍRTÁVHŐ ügyvezetője a tavalyi év értékelője kapcsán –, hiszen ilyen alacsony fogyasztás ezen az 57 éves távfűtési rendszeren még soha nem történt. Jellemző az is az előző évi adatok között, hogy a 2022–23-as fűtési idény elszámolása szerint több mint 90 millió forintot fizettek vissza a fogyasztóknak.

„A fogyasztás körülbelül 10%-kal kevesebb, mint az elmúlt évben. Összességében a ’90-es évekhez képest ez a 600 ezer Gigajoule a fele, hiszen ’92-ben, amikor a NYÍRTÁVHŐ megalakult, 1 millió 200 ezer Gigajoule hőfelhasználásunk volt. Ezt a rendkívül alacsony felhasználást több dolog is indokolta. Legfőképpen a külső időjárástól függünk, illetőleg az energiaválság hatására a fogyasztói tudatosság, megtakarítás, energiatakarékosság állt elő. Volt egy-két hely, ahol bezártak télire, illetve a lakossági fogyasztók is takarékoskodtak. A külső időjárásban pedig azt lehet látni, hogy már régen meghaladta a külső hőmérséklet az évi +5 Celsius-fokot, ami azért rendkívül meleg időjárásnak tekinthető”

– nyilatkozta a NYÍRTÁVHŐ Kft. ügyvezető igazgatja, Joó László. A távfűtés aktuális díja a gázévhez kötődik, melyet a Magyar Energia Hivatal állapít meg. 2023. október 1-től új díjjal számolnak, mely a lakossági fogyasztókat nem érinti, hiszen jó 10 éve rezsicsökkentett áron szolgáltatnak. A közületi díj pedig megfeleződött a korábbi időszakhoz képest. Most 15–16 ezer forint a gáz gigajoule-ja. Ez magasabb a korábbinál, de a tőzsdén sem lehet annyiért venni, mint korábban.

15.700 lakás, 46 kilométer távfűtési vezeték, 300 akna, és több mint 300 hőközpont kapcsolódik a NYÍRTÁVHŐ rendszeréhez. Általában stagnál a fogyasztói réteg, és a közületi fogyasztók csatlakozása egyenlíti ki a lecsökkent fogyasztást.

„Távfűtési vezetéket közel fél km-en cseréltünk új, korszerű vezetékre. A legnagyobb volumenű az Ószőlő utcán történt. Ezen kívül hőközpont-felújítás történt több mint 20 esetben. Fogyasztói hőközpontot alakítottunk ki szolgáltatói hőközpont helyett. Ezt a Széna téren tettük meg. Számtalan helyen aknákat újítottunk fel, illetve a távfűtési vezeték mentén is különböző műtárgyakat, aknafedlapokat és egyebeket korszerűsítettünk. A karbantartás mindig tervezetten folyik, gyakorlatilag májustól, a fűtési idény végétől szeptemberig folyamatosan, hiszen nem áll egyszerre rendelkezésre akkora erőforrás, hogy ezt nagyon rövid idő alatt megtegyük, de nyilván a fűtési idény kezdetére ezek megtörténtek. Azóta is üzembiztos a szolgáltatás”

– fogalmazott az igazgató. Szeptember 15. és május 15. között szolgáltat a TÁVHŐ. 2023-ban a korábbi 100-as nagyságrendű meghibásodással szemben csupán 18 rendszerszintű hiba volt. Az ún. secunder oldalon, tehát a lakosságnál az éves 2500 körüli meghibásodás a radiátorszelep nyitás-zárással, illetve a légtelenítéssel kapcsolatos, melyet szakemberek segítségével hárítanak el az otthonokban.

Forrás: nyiregyhaza.hu© 2018 nyirtavho.hu | adatkezelési tájékoztató
Vissza